Publicerad 5 mars 2025

Frågor om matvanor

Syfte: Formuläret används för att fånga en individs matvanor.

Copyright: Nationellt programområde (NPO) Levnadsvanor

Version: Frågor om matvanor

Licens: För detta formulär behövs ingen licens. Det är fritt att använda för all vårdpersonal med behörighet att skicka och ta emot formulär via 1177 formulärhantering.

Målgrupp: Vuxna

Granskare: NPO levnadsvanor, oktober 2024

Beskrivning

Detta dokument är framtaget av Nationellt programområde (NPO) Levnadsvanor. Det innehåller de frågor som fångar respondentens matvanor i formuläret Frågor om levnadsvanor.

Frågorna fungerar både i patientarbetet och för uppföljning. Formuläret kan utgöra samtalsunderlag om matvanor i det kliniska arbetet inom vården i samband med individuella patientmöten. Det kan vara till hjälp för att primärt uppmärksamma hur matvanor påverkar hälsa och sjukdom, men även för uppföljning efter att patienten fått råd och stöd för att förbättra sina matvanor.

Formuläret omfattar fyra frågor som tillsammans indikerar ohälsosamma matvanor, samt tre tilläggsfrågor (observera att dessa tre är utvecklingsfrågor).

Med de fyra första frågorna ska respondenten ange hur ofta hen äter grönsaker eller rotfrukter, frukt eller bär, fisk eller skaldjur, samt kaffebröd, choklad, godis, glass, chips eller sockersötade drycker som saft eller läsk.

Frågorna utgår från Socialstyrelsens Kostindex, som togs fram i samband med publiceringen av Nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder 2011, men med något justerade svarsalternativ (till exakta värden) för att göra svaren mer användbara och stabila över tid. Därför beräknas och dokumenteras svaren både enskilt och som en samlad poäng.

De tre utvecklingsfrågorna avser respondentens intag av fullkornsprodukter, rött kött samt baljväxter.

Frågor om levnadsvanor, (PDF, nytt fönster)

Genomförande

Ingen särskild information till respondenten.

Namn på formuläret som invånaren/patienten ser: Frågor om matvanor.

Tolkning

Poängen beräknas för fråga 1–4. Maximal poäng är 12. Mer hälsosamma matvanor ger högre poäng än ohälsosamma.

  • En frisk vuxen person som får 9–12 poäng har sannolikt hälsosamma matvanor.
  • Den som får 5–8 poäng har sannolikt måttligt ohälsosamma matvanor.
  • Den som har 4 poäng eller lägre äter sannolikt ohälsosamt.

I ett personcentrerat samtal bör individuell hänsyn tas till faktorer som ålder, allergier, metabol rubbning, eventuell sjukdom med mera. Den som till exempel är allergisk mot fisk och inte äter fisk kan ha svårt att uppnå höga poäng men ändå äta hälsosamt. Här kan tre tilläggsfrågor vara till hjälp, se fråga 5–7.

Misstanke om ohälsosamma matvanor bör bekräftas med fördjupad analys med fler frågor och mer omfattande anamnes av person med rätt kompetens.

De tre tilläggsfrågorna, fråga 5–7, bör ställas till alla patienter, men utan att poängsättas.

En individuell riskbedömning görs enligt Socialstyrelsens nationella riktlinjer och det nationella vårdprogrammet vid ohälsosamma levnadsvanor – prevention och behandling.

Socialstyrelsens Nationella riktlinjer för prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor (PDF)

Nationella vårdprogrammet vid ohälsosamma levnadsvanor – prevention och behandling (PDF)

Versioner

Frågor om levnadsvanor (formulär om tobaks-, nikotin, mat-, alkholvanor och fysisk aktivitet)

Mer information

Vägledning för enhetlig dokumentation av en persons levnadsvanor (PDF)

Informationsansvarig

  • Karin Vriste
    Handläggare

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.