Publicerad 29 april 2024

Dokumentation av levnadsvanor

Syfte: Formuläret används för att fånga en individs levnadsvanor när det gäller tobaks- och nikotinvanor, alkoholvanor, matvanor och grad av fysisk aktivitet.

Copyright: Nationellt programområde (NPO) Levnadsvanor

Version: Dokumentation av levnadsvanor

Licens: För detta formulär behövs ingen licens. Det är fritt att använda för all vårdpersonal med behörighet att skicka och ta emot formulär via 1177 formulärhantering.

Målgrupp: Vuxna

Beskrivning

Detta dokument är framtaget av Nationellt programområde (NPO) Levnadsvanor. Det innehåller frågor som fångar respondentens tobaks- och nikotinvanor, alkoholvanor, matvanor och grad av fysisk aktivitet.

Frågorna fungerar både i patientarbetet och för uppföljning. Formuläret kan utgöra samtalsunderlag om levnadsvanor i det kliniska arbetet inom vården i samband med individuella patientmöten. Det kan vara till hjälp för att primärt uppmärksamma levnadsvanornas betydelse för hälsa och sjukdom, men även vid uppföljning efter det att patienten fått råd och stöd för att förbättra sina levnadsvanor.

Formuläret omfattar två frågenivåer. Nivå 1 ger indikation på ohälsosam levnadsvana, nivå 2 ger en fördjupad anamnes.

Tab 1. Frågor om levnadsvanor, nivåer och områden.


Tobak

Alkhol

Matvanor

Fysisk aktivitet

1. Indikering av ohälsosam levnadsvana

Använder patienten eller har patienten tidigare använt tobaks- eller nikotinprodukter?

Hur ofta och hur mycket alkohol dricker patienten?

Sju frågor om matvanor

Två frågor om fysisk aktivitet + en fråga om stillasittande

2. Fördjupad anamnes

Frågor om mängd, frekvens och slutdatum för olika tobaks- och nikotinprodukter

En fråga om intensivkonsumtion



Tobaks- och nikotinvanor omfattar frågor om bruk och frekvens av olika tobaks- och nikotinprodukter, som tobakssnus, nikotinsnus, cigaretter, vattenpipa, e-cigaretter, nikotinläkemedel (tuggummi, plåster m.m.), samt andra tobaks- eller nikotinprodukter.

Användning av tobaks- eller nikotinvaror besvaras med alternativen Nej/Tidigare använt men slutat för mer än 6 månader sen/Ja, använder eller har slutat för mindre än 6 månader sen. Om svaret är Ja följer frågor om vilken typ av produkt och mängd.

Alkoholvanor omfattar frågor om frekvens och mängd, mätt i standardglas. Ett standardglas innehåller 12 gram ren alkohol, vilket motsvarar 50 cl folköl, 33 cl starköl, 1 glas med 12 cl vin, 1 glas med 8 cl starkvin eller 4 cl sprit. En särskild fråga avser hur ofta respondenten dricker 4 standardglas eller mer vid samma tillfälle.

Bilden visar vad enheten standardglas motsvarar för olika alkoholdrycker: 50 cl folköl, 33 cl starköl, 12 cl vin, 8 cl starkvin eller 4 cl starksprit.

Matvanor omfattar fyra frågor om konsumtion av grönsaker och rotfrukter, frukt och bär, fisk och skaldjur, kaffebröd, choklad och andra sötsaker, samt tre fördjupningsfrågor om nyckelhålsmärkta fullkornsprodukter, rött kött och charkprodukter, samt baljväxter.

Fysisk aktivitet omfattar frågor om fysisk träning som gör personen andfådd, samt medelintensiv fysisk aktivitet där personen blir andfådd men fortfarande kan prata (vardagsmotion). Dessutom finns en tilläggsfråga om stillasittande.

Genomförande

Ingen särskild information till respondenten.

Namn på formuläret som invånaren/patienten ser: Frågor om levnadsvanor.

Tolkning

För nikotinbruk görs ingen särskild poängberäkning. En individuell riskbedömning görs.

Gränsen för ohälsosamt alkoholbruk går vid 10 standardglas per vecka. Om det finns tecken på riskbruk (10 standardglas eller mer per vecka) kan fördjupning med till exempel AUDIT vara till hjälp för att bedöma om det föreligger ett beroende.

Ohälsosamma matvanor indikeras med antal matpoäng. Matpoängen beräknas för de första 4 frågorna om matvanor. Maximal poäng är 12. En frisk vuxen person som får 9–12 poäng har sannolikt hälsosamma matvanor. Den som får 5–8 poäng har sannolikt måttligt ohälsosamma matvanor och den som har 4 poäng eller lägre äter sannolikt ohälsosamt. I ett personcentrerat samtal bör individuell hänsyn tas till faktorer som ålder, allergier, metabol rubbning, eventuell sjukdom m.m. Den som till exempel är allergisk mot fisk och inte äter fisk kan ha svårt att uppnå höga poäng men ändå äta hälsosamt. Här kan de tre tilläggsfrågorna vara till hjälp.

Misstanke om ohälsosamma matvanor bör bekräftas med fördjupad analys med fler frågor och mer omfattande anamnes av person med rätt kompetens.

Ohälsosamma vanor när det gäller fysisk aktivitet indikeras genom antal aktivitetsminuter. I beräkningen räknas tid för vardagsmotion med antal minuter, medan tid för fysisk träning räknas med dubbelt antal minuter. Svaren på alla ovanstående frågor ligger till grund för den individuella bedömningen om huruvida patientens fysiska aktivitet är otillräcklig.

Resultatet används som underlag för en riskbedömning och eventuell åtgärd vid identifierad risk, i enlighet med Socialstyrelsens nationella riktlinjer, samt Nationella vårdprogrammet vid ohälsosamma levnadsvanor.

Socialstyrelsens Nationella riktlinjer för prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanorNationella vårdprogrammet vid ohälsosamma levnadsvanor – prevention och behandling

I Nationellt kliniskt kunskapsstöd finns också information om vilka råd personalen kan ge patienter inom de olika områdena och beroende på resultatet i formuläret.

Nationellt kliniskt kunskapsstöd Ohälsosamma matvanor

Nationellt kliniskt kunskapsstöd Otillräcklig fysisk aktivitet

Nationellt kliniskt kunskapsstöd Riskbruk av alkohol

Nationellt kliniskt kunskapsstöd Tobaksbruk

Mer information

Socialstyrelsens Nationella riktlinjer för prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor

Nationella vårdprogrammet vid ohälsosamma levnadsvanor – prevention och behandling

Informationsansvarig

  • Karin Vriste
    Handläggare

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.