Publicerad 24 november 2021
Nyhet

Kort framförhållning för tredje påfyllnadsdos

Beskedet om en tredje påfyllnadsdos av vaccinering mot covid-19 till hela den vuxna befolkningen ställer höga krav på regionernas vaccinationskapacitet.

Foto

Emma Spak

I dag presenterade Folkhälsomyndigheten planeringen för fortsatt vaccinering med en tredje påfyllnadsdos för hela den vuxna befolkningen. SKR har under en längre tid efterfrågat tydligare besked från Folkhälsomyndigheten kring ambitionsnivå och tidplan för påfyllnadsdosen för att regionerna ska få goda planeringsförutsättningar inför en mer omfattande vaccinering.

− Det är bra att regionerna nu får besked om den fortsatta planeringen, men det kommer i senaste laget. Att skala upp vaccinationskapacitet tar tid och kräver god framförhållning från staten, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Regionerna har nyligen inlett vaccinationer av personer över 65 år. Nu behöver regionerna även förbereda sina organisationer för att vaccinera den resterande vuxna befolkningen med en påfyllnadsdos, parallellt med vaccineringen av barn samt de vuxna som fortfarande är ovaccinerade.

Under hösten har många regioner skalat ner sin vaccinationskapacitet utifrån Folkhälsomyndighetens tidigare besked. Att återigen skala upp kapaciteten kräver omfattande insatser.

− I våras och somras hade regionerna en mycket hög vaccinationskapacitet och de har under hela året visat på en stor flexibilitet utifrån olika besked från den statliga nivån. Men att på kort tid skala upp kapaciteten är utmanande, det handlar om såväl lokaler och personal samt utrustning och kommunikation gentemot invånarna, säger Emma Spak.

Regeringen aviserade i dag också ett kommande beslut om ytterligare 100 miljoner kronor till regionerna för att kunna hålla ett högt vaccinationstempo och utöka vaccinationskapaciteten.

Hittills har regionerna gett närmare 15,5 miljoner doser vaccin mot covid-19. Utifrån dagens besked ska regionerna de kommande månaderna ge ytterligare omkring 8 miljoner doser vaccin.

Läs vidare

Sakkunnig

Emma Spak
Sektionschef

Pressjour

Informationsansvarig

  • Helene Lindstrand
    Presschef

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR
Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.