Publicerad 20 februari 2021
Nyhet

Okunnig kritik mot vaccineringen

Regeringens kritik mot att regionerna inte vaccinerar snabbare är okunnig och grundlös. Regionerna vaccinerar i takt med att det finns vaccin och det är statens ansvar att säkra leveranserna.

Digitaliserings- och energiminister Anders Ygeman kritiserade idag regionerna för att vaccinera för långsamt.

– Statsrådets kritik är både okunnig och grundlös. Regionerna har hög kapacitet och har nu tvingats minska på takten när statens leveranser av vaccin både har minskat och försenats. Om staten bara lever upp sitt åtagande i vår gemensamma överenskommelse, och säkrar tillräckligt stora och stabila leveranser, så kommer regionerna att vaccinera, säger Anders Knape, ordförande i Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Regeringen och SKR har en överenskommelse om vaccineringen med ett mål om att alla över 18 år och de under 18 år som är i riskgrupp ska erbjudas vaccin under det första halvåret 2021.

– Regionerna står upp för den ambitiösa målsättningen under förutsättning att staten kan leverera vaccin. Det är ju precis det som brister just nu. Jag tycker att Anders Ygeman borde fokusera på att säkra att de avtal som EU har med läkemedelsbolagen bidrar till att leverera utlovade vaccindoser istället för att grundlöst kritisera regionerna, säger Anders Knape.

Läs vidare

Sakkunnig

Emma Spak
Chef för hälso- och sjukvårdsfrågor

Pressjour

Informationsansvarig

  • Helene Lindstrand
    Presschef

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR