Publicerad 10 mars 2022

Ukrainas ambassadör besökte SKR

Ukrainas ambassadör, Andrii Plakhotniuk, talade idag inför cirka 300 kommun-och regionpolitiker. SKR:s ordförande Anders Knape uttalade starkt stöd till och solidaritet med Ukrainas folk.

SKR:s ordförande Anders Knape (tv) och Ukrainas ambassadör, Andrii Plakhotniuk (th).

SKR:s ordförande Anders Knape (tv) och Ukrainas ambassadör, Andrii Plakhotniuk (th).

Ukrainas ambassadör i Sverige, Andrii Plakhotniuk, har idag deltagit i ett möte med kommun- och regionpolitiker från partierna som finns representerade i SKR:s styrelsen, beredningar och delegationer. Ambassadören beskrev på ett mycket gripande sätt hur situationen är för Ukrainas folk efter den ryska invasionen, tackade kommuner och regioner för det starka stödet, och beskrev vilket stöd han hoppas att Sverige på alla nivåer ska fortsätta att bidra med.

SKR:s ordförande, Anders Knape, uttryckte SKR:s starka stöd och solidaritet, både med Ukrainas folk, landets ledning och ukrainska kommuners ledningar.

– Förtroendevalda i Sveriges regioner och kommuner ser med bestörtning på det som nu drabbar Ukrainas folk. Många svenska politiker lokalt och regionalt har täta kontakter med valda ledare för ukrainska kommuner och stöttar deras kamp för frihet och demokrati. De verkar mitt i kriget och gör stora insatser. Vi uttrycker vår avsky när nu Ryssland återigen kränker europeiska värderingar om demokrati och frihet i Ukraina, säger Anders Knape.

SKR har drivit och driver fortfarande flera projekt för att stödja demokratiska reformer och utveckling av den lokala demokratin i Ukraina och landets lokala förvaltningar.

– Vi ser nu på olika sätt att kunna fortsätta stödja Ukraina, även i den här svåra situationen. SKR uppmanar också den svenska regeringen att fortsätta att ge Ukraina ett omfattande stöd, säger Anders Knape.

Läs vidare

Pressjour

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR